Max en Luna Max en Luna
Menu

Zwitserse Witte Herder

Zwitserse Witte Herder

Zwitserse Witte Herder
Zwitserse Witte Herder Zwitserse Witte Herder

Karakter

Waaks, speels, intelligent, aanhankelijk en trouw

Formaat

Groot

Gewicht

30-40

Vachttype

Langharig

Beweging

Actief

Overig

Geschikt met kinderen, geschikt met andere honden en geschikt met katten

Herkomst

Duitsland

Informatie

De Zwitserse Witte Herder is nog een "jong ras". De oorsprong van de witte herder is de gewone Duitse herder. Omdat de kleur vroeger niet belangrijk was en alleen de kwaliteit van werken telde, kwam het dan ook regelmatig voor dat er een witte pup geboren werd. Eind jaren 50 besloot men dat de kleur wit uit het stamboek gehaald moest worden en werd de witte herder een taboe. Gelukkig bestonden ze nog in Canada en Amerika. Begin jaren 70 werd een aantal van deze Amerikaanse en Canadese witte herders door Zwitserland geïmporteerd. Met deze honden werd verder gefokt en hieruit ontstond weer de Zwitserse witte herder. Maar deze prachtige rashond is inmiddels al flink bekend en daarmee ook aardig populair geworden. Vaak wordt gezegd dat er twee vachtsoorten zijn; de langstockhaar vacht en de kortstockhaar vacht. Inderdaad bestaan beide, maar is het verschil niet altijd duidelijk te onderscheiden.Deze "blonde" herder is een zachtaardige en leergierige hond. De Zwitserse Witte Herder is een geweldige kindervriend (als ze daarmee gesocialiseerd/vertrouwd zijn) en de schaduw van de baas als ze daar de kans voor krijgen. Door hun intelligentie is de hondenschool een eitje, en vragen ze om extra leerstof (oefeningen) om zich niet te hoeven vervelen. In huis is de Zwitserse Witte Herder meestal zeer makkelijk en kalm, om buiten enthousiast klaar te staan voor actie. Wandelen, zwemmen, met de fiets mee, hondensport beoefenen, lui is deze mooie rashond niet! Hoe lief en zachtaardig deze Zwitserse Witte Herder ook is, er kan ook een sterke wil inzitten. Ook de Zwitserse Witte Herder heeft een goede opvoeding en begeleiding nodig. Om het risico van onzekerheid/ angstigheid te vermijden of beperken, is een goede socialisatie het eerste levensjaar sterk aan te raden. Met een goede basis heb je een "vriend voor het leven" aan de Zwitserse Herder

Karakter

Het karakter van de Zwitserse Witte Herder is attent, intelligent, waaks, evenwichtig, vriendelijk, werkt graag voor zijn baas en is aanhankelijk.

Opvoeding en Gedrag

De Zwitserse Witte Herder heeft een consequente, duidelijke en eerlijke opvoeding nodig. De witte herder is waaks maar gaat goed met soortgenoten, kleine huisdieren en kinderen om.

Soort vacht

De Zwitserse Witte Herder heeft een halflangharige, witte vacht.

Beweging

De Zwitserse Witte Herder werkt graag voor zijn baas en moet daarnaast veel kunnen rennen en spelen.

Verzorging

Af en toe borstelen is voor Zwitserse Witte Herder meestal voldoende, maar tijdens de ruiperiode wordt dagelijks borstelen geadviseerd.

Link Rasvereniging (en)

Nederlandse Vereniging voor Berger Blanc Suisse

Zwitserse Witte Herder Vereniging Nederland

Rasclub voor Zwitserse Witte Herders

Vrienden met een Zwitserse Witte Herder

Reacties

Andere rassen

1