Max en Luna Max en Luna
Menu

Vaccinaties voor je kat; alle vragen en antwoorden op een rij

Vaccinaties voor je kat; alle vragen en antwoorden op een rij

Vaccinaties voor je kat; alle vragen en antwoorden op een rij

Welke vaccinaties heeft een kat nodig?

Het vaccineren of inenten van je kat of kitten is zeer belangrijk. Katten kunnen zeer ziek worden of doodgaan van ziektes waar ze gemakkelijk tegen kunnen worden gevaccineerd. Daarnaast zijn er ook een paar ziektes waarbij katten mensen kunnen besmetten. Voor gezonde kittens en gezonde katten is het dan ook belangrijk dat je je kat goed inent.

Moet ik een kat in huis laten vaccineren?

Ja, zelfs als je kat niet buiten komt is het aan te raden om je kat te vaccineren. Jij komt namelijk zelf wel buiten en in aanraking met andere katten of vuil. Als jij buiten in contact komt met andere katten en een zieke kat hebt geaaid, kan je eigen kat makkelijk besmet raken. Het is dan ook altijd aan te raden om je kat in te enten zodat de kans minimaal is dat deze ziek wordt.

Wanneer moet ik mijn kitten inenten?

Meestal worden kittens voor het eerst gevaccineerd op 9 weken en 12 weken. Dit is afhankelijk van de aanwezigheid van een moeder en de gezondheid van de kitten als deze 9 weken is. Hierdoor kan het voorkomen dat een kitten ook eerder of later al wordt gevaccineerd. Meestal is de eerste vaccinatie de prik voor niesziekte, deze wordt vaak na drie weken herhaald zodat er een volledige bescherming tegen deze nare ziekte wordt ontwikkeld in het lichaam van jouw kleine kitten.

Wanneer moet ik mijn kat vaccineren?

Ieder jaar moet je kat opnieuw gevaccineerd worden voor niesziekte. Elke twee/drie jaar moet een kat worden gevaccineerd voor niesziekte én kattenziekte. Daarnaast is het aan te raden om je kat te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Mocht je ooit met je kat op vakantie gaan dan is het verplicht dat je kat hiertegen ingeënt is .

Moet ik per se mijn kat jaarlijks vaccineren?

We raden het ten zeerste aan, hierdoor weet je zeker dat je kat 100% beschermd is tegen de niesziekte, hondsdolheid en kattenziekte. Wat een optie is, is om via bloedonderzoek te kijken of je kat gevaccineerd moet worden. Dit is meestal duurder dan enten volgens een vast patroon en het is ook moeilijker in te schatten wanneer je bloedonderzoek moet laten doen. Voor een goede basisbescherming is het aan te raden om jaarlijks de niesziekte vaccinatie te herhalen en twee of driejaarlijks de vaccinatie voor kattenziekte.

Voor een leven lang goede bescherming is het dan ook belangrijk om op vaste data je kat te laten vaccineren. Heb je vragen over vaccineren of andere vragen m.b.t. de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw kat? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach, in samenwerking met onze partner Sterkliniek Dierenartsen.

Logo JPEG SK.JPG

Reacties

Gerelateerde artikelen

1