Max en Luna Max en Luna
Menu

Sheltie

Sheltie

Sheltie
Sheltie Sheltie

Karakter

Moedig, intelligent, aanhankelijk en trouw

Formaat

Klein

Gewicht

5-10

Vachttype

Langharig

Overig

Geschikt met kinderen, geschikt met andere honden en geschikt met katten

Herkomst

Schotland

Informatie

De Shetlandsheepdog of Sheltie hoort bij de herdershonden. Deze honden zijn erg intelligent, maar ze zijn ook erg opgewekt en aanhankelijk. De honden kunnen afstandelijk zijn naar mensen die zij niet goed kennen. De Sheltie is erg opgewekt en intelligent. De Sheltie kan goed met kinderen en ook met andere honden. Deze gezellige rakker komt oorspronkelijk van de Shetland eilanden en dankt zijn ontstaan aan kruisingen tussen de collie, de Groenlandse hond en de king charles-spaniel. Zijn taak was het hoeden van schapen en het bewaken van de boerderij. De Sheltie staat bekend om zijn trouw, intelligentie en werklust. Met name door deze twee laatste eigenschappen heeft hij veel uitdagingen en beweging nodig. Even vlug een blokje om is voor dit actieve beestje echt niet voldoende. De Sheltie is een gezellige, dappere gezinshond, maar naar vreemden is hij toch wel enigszins afstandelijk. Dit zorgt er voor dat de honden kunnen blaffen. Hij kijkt graag eerst de kat uit de boom.

Karakter

De Sheltie is qua karakter erg slim, opgewekt en aanhankelijk naar de eigen baas. Naar vreemden kunnen ze terughoudend zijn. De honden zijn geschikt als gezelschapshond en kunnen goed overweg met kinderen en andere honden.

Opvoeding en Gedrag

De Sheltie of Shetland Sheepdog is niet moeilijk op te voeden als het maar consequent, met zacht hand en veel afwisseling gebeurt. De Sheltie kan het normaal gesproken goed met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren vinden, maar staat wat afwachtend t.o.v. vreemden.

Soort vacht

De Sheltie heeft een langharige vacht, lichtgoudkleurig tot mahoniekleurig, driekleur, bleu-merle, zwart-bruin, zwart-wit gepaard met witte borst, staart, bles benen en staartpunt

Beweging

Dit Sheltie heeft behoorlijk wat beweging nodig waarbij hij flink kan rennen en spelen.

Verzorging

Eén keer per week goed borstelen is voor de Sheltie meestal voldoende, behalve tijdens de ruiperiode dan wordt dagelijks borstelen geadviseerd.

Link Rasvereniging (en)

Nederlandse Sheltie Vereniging

Vrienden met een Sheltie

Reacties

Andere rassen

1