Max en Luna Max en Luna
Menu

Samojeed

Samojeed

Samojeed
Samojeed Samojeed

Karakter

Zachtaardig, apporteren, drijven en vriendelijk

Formaat

Groot

Gewicht

20-30

Vachttype

Langharig

Beweging

Actief

Overig

Geschikt met kinderen en geschikt met andere honden

Herkomst

Engeland

Informatie

De Samojeed is een witte poolhond met een dichte vacht. Oorspronkelijk waren de samojeden rendierhoeders en werden ze gebruikt bij de jacht op ijsberen. Incidenteel werden ze ook ingezet als sledehonden, maar alleen als er geen rendieren beschikbaar waren. Ook mochten ze van oudsher bij de mensen in de tent komen om de kinderen warm te houden. De Samojeed is elegant qua verschijning en bewegingen en met een karakter dat vriendelijk is tegen alle mensen. Tegelijk heeft de Samojeed iets van het gereserveerde van een dier dat dicht bij de natuur staat. De gelaatsuitdrukking, de zogenaamde 'samojeden-glimlach', is een combinatie van de vorm en de plaatsing van de ogen en de licht oplopende mondhoeken.

Karakter

De Samojeed is vriendelijk tegen alle mensen en andere dieren, zonder een doetje te zijn. Ze kunnen hartstochtelijk knuffelen, maar zijn ook met een vriendelijk woord tevreden. Ze willen graag voor je werken, maar als er een konijn voorbijschiet, is dat even belangrijker dan welke baas dan ook.

Opvoeding en Gedrag

De Samojeed heeft een consequente en duidelijke opvoeding nodig met veel afwisseling. De Samojeed gaat goed met kinderen, en meestal ook met andere honden om. Voor de omgang met kleine huisdieren is socialiseren erg belangrijk.

Soort vacht

De Samojeed heeft een langharige vacht in de kleuren wit, crème of with met biscuit

Beweging

De Samojeed moet dagelijks anderhalf uur kunnen rennen. Het is daarom aan te raden hem dit aangelijnd of in een omheinde tuin te laten doen want als de Samojeed eenmaal rent, kan hij zomaar verdwenen zijn.

Verzorging

Eén keer per week goed borstelen is voor de Samojeed meestal voldoende, behalve tijdens de ruiperiode dan wordt dagelijks borstelen geadviseerd

Link Rasvereniging (en)

Nederlandse Samojeden Club

Vrienden met een Samojeed

Reacties

Andere rassen

1