Max en Luna Max en Luna
Menu

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek!

Teken zijn in Nederland voornamelijk actief in de warmere maanden van het jaar. In de zomer is het dus extra goed op te letten. Het is altijd raadzaam om een teken-check te doen na een bezoek aan bos, heideterreinen en duinen. Maar de spinachtige parasietjes kunnen ook voorkomen in parken, speeltuinen en tuinen. De Wageningen Universiteit adviseert de teek na een beet zo snel mogelijk uit de huid te verwijderen om het risico de ziekte van lyme op te lopen zo klein mogelijk te houden.

Help, mijn hond heeft een teek!

Jouw hond heeft de meeste kans om een tekenbeet op te lopen wanneer hij speelt in de bosjes, hoog gras of struiken. Hier houden teken zich meestal schuil. Een teek is een veel voorkomende parasiet die zich voedt met bloed van hun gastheer. Teken zijn gevaarlijk omdat zij ziektes kunnen overbrengen. Een teek zit meestal een het uiteinde van een blad of het gras zodat zij makkelijk meegenomen kunnen worden door de vacht van een hond. Zodra de teek de huid van de hond bereikt heeft, gaat deze op zoek naar een geschikte plaats voor een bloedmaaltijd. Een geïnfecteerde teek kan met zijn speeksel verschillende ziektes overbrengen. Tijdens de bloedmaaltijd kan een teek zijn gewicht meerdere malen verdubbelen en laat hij zich na een aantal dagen op de grond vallen. Wanneer je een grote teek op de grond vindt, is de kans groot dat hij vol zit met het bloed van je hond.

Teken verwijderen

In Nederland zijn er veel teken. Het is dan ook belangrijk om je hond te beschermen tegen een tekenbeet. Teken kunnen vervelende ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Je kan een teek om twee verschillende manieren verwijderen. De eerste manier is een teek verwijderen met een tekentang. Je zet de pincet op de achter de kop van de teek en draait en trekt de teek rustig uit de huid. Het is ook mogelijk om een teek te verwijderen met een teek koevoet. Deze zet je net als bij de tekentang, de koevoet achter de kop van de teek. Ook hier draai en trek je de teek langzaam omhoog. Een teek zit voornamelijk achter de oren, rond de kop, onder de oksel of in de lies van een hond. Check vooral deze plekjes. Was je hond na het verwijderen met een speciale After Bite Shampoo. De shampoo is verrijkt met Tea Tree oliën, deze oliën kalmeren een geïrriteerde huid wanneer een hond gebeten is door insecten. De Greenfields After Bite Kit wordt tevens geleverd met een handige tekentang.

Controle en preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Een hondenmand zoals de Insect-Shield Hondenmand is voorzien van een ingebouwde insectenbescherming. Dankzij het geurloze en onzichtbare ingrediënt beschermt deze mand jouw hond tegen muggen, vlooien, teken, vliegen en mieren. Heeft je hond toch een teek opgelopen? Wanneer je een teek binnen 24-uur verwijdert, is de kans kleiner dat er ziektes worden overgebracht. Wij raden je daarom aan om na elke wandeling je hond te controleren op een tekenbeet.

Zelf een bijdrage leveren aan onderzoek ter bestrijding van teken

Wil jij weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn en of de teek, die je van jouw hond of kat hebt gehaald mogelijk besmet is met een ziekte? Dan kun je nu zelf een bijdrage leveren in samenwerking met Bayer. Bekijk hieronder de vido en download de gratis Tekenscanner App.

Heb jij een vraag over de verzorging, het gedrag of de gezondheid van jouw hond of kat? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach, in samenwerking met Sterkliniek Dierenartsen.

Logo JPEG SK.JPG

Reacties

Gerelateerde artikelen

1