Max en Luna Max en Luna
Menu

King Charles Spaniel

King Charles Spaniel

King Charles Spaniel
King Charles Spaniel King Charles Spaniel

Karakter

Zachtaardig, vriendelijk en aanhankelijk

Formaat

Klein

Gewicht

5-10

Vachttype

Langharig

Beweging

Actief

Overig

Geschikt met kinderen, geschikt met andere honden en geschikt met katten

Herkomst

Engeland

Informatie

De Cavalier of King Charles Spaniel is actief en vindt het dus heerlijk om met je te wandelen en te spelen, maar is ook echt een gezelschapshond, die het heerlijk vindt om te knuffelen en bij je op schoot te liggen. Een King Charles Spaniel past zich heel makkelijk aan naar het gezin waar in hij opgroeit. Een dapper, aanhankelijk, sportief hondje, dat normaal gesproken geen agressie kent. Het is een echte kindervriend en huisgenoot. Dat de cavalier al heel lang bekend is, blijkt wel uit afbeeldingen op oude schilderijen. Hij was namelijk zeer geliefd bij het koningshuis en werd daarom vaak mee vereeuwigd op kunstwerken. Zijn oorspronkelijke taak was het warm houden van de gezinsleden. Je kunt haast zeggen een levende kruik. Een andere taak was het huis ongedierte vrij houden. Nu is het een gezellige huishond, blij, speels, sportief en zeker niet nerveus.

Karakter

De King Charles Spaniel is sportief, aanhankelijk, vrolijk, vriendelijk, niet agressief en heeft geen enkele neiging tot nerveusheid

Opvoeding en Gedrag

Als je de Cavalier King Charles Spaniel consequent maar met zachte hand aanpakt en veel beloont, leert hij snel en makkelijk. Het zijn bijzonder sociale hondjes, ze zijn goed met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren; tegen vreemden zijn ze vriendelijk.

Soort vacht

De Cavalier King Charles Spaniel heeft een langharige vacht in de kleuren black and tan, ruby (dieprood), blendheim kastanjebruine aftekeningen op parelwitte ondergrond altijd met bles

Beweging

Een King Charles Spaniel past zich makkelijk aan naar het gezin waarin hij opgroeit. Is het een actief gezin dat veel wandelt, dan vindt de cavalier dit heerlijk. Maar zit de cavalier bij mensen die wat minder lang lopen dan past hij zich makkelijk aan. Toch moet ook een cavalier 3 a 4 keer per dag minimaal 20 minuten lopen.

Verzorging

Een King Charles Spaniel heeft een lange vacht dus deze moet goed verzorgt worden. Vooral het haar onder de oksels, broek en oren zijn klit gevoelig. Borstel de cavalier dan ook minstens 1 keer in de week, hou de vacht goed in de gaten, voel je een klit kam hem er dan meteen uit. De oren moet je ook goed in de gaten houden, is jouw cavalier gevoelig voor vieze oren reinig deze dan minstens ik keer in de maand met een goede oorcleaner. Ogen moeten regelmatig gereinigd worden, dit kan gewoon met een doekje met water, maar ook hier zijn speciale reinigers voor.

Link Rasvereniging (en)

Cavalier Club Nederland

Reacties

Andere rassen

1