Max en Luna Max en Luna
Menu

Ierse Setter

Ierse Setter

Ierse Setter
Ierse Setter Ierse Setter

Karakter

Speels, eigenwijs, vriendelijk en aanhankelijk

Formaat

Groot

Gewicht

20-30

Vachttype

Langharig

Beweging

Actief

Overig

Geschikt met kinderen, geschikt met andere honden en geschikt met katten

Herkomst

Ierland

Informatie

De Ierse Setter is met zijn mooie roodbruine glanzende vacht met fraaie bevedering een ras dat menig hart sneller doet kloppen. Het is een vriendelijke hond die geniet van iedere dag. De Ierse Setter is een gezellige huishond die gek is op kinderen. Ierse Setters zijn intelligent en zachtaardig. De Ierse Setter is van oorsprong een staande jachthond, wat inhoudt dat hij het wild (patrijs/fazant) voor de jager moet aanwijzen. De Ierse Setter staat dan voor met een voorpoot opgetrokken. Op commando van de jager stoot de hond het wild op, waarop de jager het wild kan schieten. Momenteel zijn er weinig Setters die nog jagen, ze worden meer op uiterlijk gefokt en niet op jachteigenschappen. Het gebrek aan jachtterreinen in Nederland speelt daarin ook mee.

Karakter

De Ierse Setter is een sportieve hond die graag een actieve baas heeft. Het is een echte kindervriend en dus een prima hond voor het gezin. Ierse Setters zijn vriendelijk en aanhankelijk. Verder zijn Ierse Setters sociaal naar mensen en naar andere honden en dieren. De Ierse Setter heeft een beetje eigenwijs karakter, maar is met een zachte en consequente opvoeding prima van alles te leren.

Opvoeding en Gedrag

De Ierse Setter heeft een liefdevolle, consequente, afwisselende opvoeding nodig met zachte hand. Ierse Setters kunnen het goed vinden met soortgenoten en kinderen, je moet ze wel goed socialiseren met kleine huisdieren, ze zijn vriendelijk tegen iedereen.

Soort vacht

De Ierse Setter heeft een langharige, diep kastanjebruine vacht

Beweging

Een Ierse Setter is een hond die graag zijn energie kwijt raakt door een flinke wandeling. Net als de meeste andere honden heeft hij niet genoeg aan een kort blokje rond het huis. Met een paar keer per week een flinke wandeling heb je een vriend voor het leven. Hij hoeft niet 3 uur per te lopen, maar hij zal er geen probleem mee hebben.

Verzorging

De Ierse Setter heeft een mooie lange vacht die de nodige verzorging nodig heeft. Twee tot drie keer per jaar zou de hond getrimd moeten worden om het haar tussen de tenen, aan de nek en onder de oren te laten verwijderen. Het haar aan buik en poten mag regelmatig (minimaal eens per week) geborsteld worden. Hij heeft geen ondervacht, dus verliest alleen wat haren in de ruiperiode.

Link Rasvereniging (en)

Ierse Setter Club

Reacties

Andere rassen

1