Max en Luna Max en Luna
Menu

Honden houden 5x meer van je dan katten!

Honden houden 5x meer van je dan katten!

Honden houden 5x meer van je dan katten!

Kattenliefhebbers versus hondenliefhebbers, het levert vaak gespreksstof op voor uren. De BBC documentaire reeks Cats versus Dogs onderzoekt welke van de twee het beste huisdier is. Zou het geschil dan nu beslecht worden? Een aantal bevindingen zijn eye-opening...

Honden zijn al lange tijd bekend als onze beste vrienden, die ons altijd blij begroten als we thuis komen en altijd vrolijk zijn. Katten zijn meer onafhankelijk en hebben hun 'up-en-downs' qua gevoelens tegenover de mensen.

Kattenliefde versus hondenliefde

'We hebben redelijk goed bewijs dat honden daadwerkelijk houden van mensen', zegt de Amerikaanse neurowetenschapper Dr. Paul Zak in de documentaire. "Enkele kleine studies hebben aangetoond dat wanneer eigenaren communiceren met hun hond, zowel de mens als de hond de stof oxytocine aanmaken. De mate van deze stof maakt de liefde die we voor alweer voelen bij zoogdieren meetbaar. Mensen produceren deze stof in onze hersenen als we voor iemand zorgen. Als we bijvoorbeeld onze partner of kinderen zien stijgt het niveau van Oxytocine met 40-60%." Katten waren nooit eerder getest op Oxytocine, dus Paul heeft nieuw experiment uitgevoerd waar hij speekselmonsters van 10 katten en 10 honden, voor en na het spelen met de eigenaars, met elkaar vergelijkt.

De resultaten zijn verbluffend; het niveau van oxytocine groeide bij honden met een gemiddelde van 57,2%, terwijl het slechts met 12% bij katten toenam. In theorie houden honden dus meer van mensen. Paul Zak wijst echter ook op de omgeving waar de experimenten werden uitgevoerd, zijn laboratorium. Honden zijn van nature zeer sociaal, terwijl katten erg territoriaal zijn. Een steriel en onbekende plaats als deze kan dus een negatief effect kunnen hebben voor katten.

Heb jij zowel een kat als hond? Wat is jouw ervaring? Vertel het in een reactie hieronder.

Reacties

Gerelateerde artikelen

1