Max en Luna Max en Luna
Menu

In gesprek met de Max&Luna Dierencoach: Hond kan niet alleen blijven

In gesprek met de Max&Luna Dierencoach: Hond kan niet alleen blijven

In gesprek met de Max&Luna Dierencoach: Hond kan niet alleen blijven

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Anuschka over Tobi.

Vraag

Wij hebben een pup in huis genomen toen hij 9 weken oud was en hij is nu 6 1/2 maand oud. Zijn naam is Tobi. Ik heb vanaf begin af aan opgebouwd met hem alleen laten, zoals even naar de wc of de keuken in e.d. als hij in de puppy-ren zat.

Dat ging allemaal goed tot een maand of twee geleden. Hij kan absoluut niet meer alleen blijven, hij blaft hysterisch als ik ook maar de deur uit wil gaan. Ik ben de signalen dat ik wegga zoals sleutels, jas en tasje pakken zoveel mogelijk tussendoor aan het doen zodat hij daaraan niet meer merkt als ik weg wil gaan...

Maar hoe moet ik het nu aanpakken om hem weer te wennen aan alleen blijven, want ik raak er nu wel doorheen dat ik gewoon geen afspraak kan maken ergens vanwege hem. Er is naar mijn weten niks ernstigs gebeurt wat hem getraumatiseerd heeft om alleen te zijn. Hij is wel erg op mij gericht omdat ik de hele dag thuis ben met hem, maar ik zal toch een keer moeten gaan werken weer, dus dit is best een probleem. Hoe kan ik het, het beste gaan oppakken nu?

Anuschka & Tobi

Antwoord

Wat vervelend dat Tobi niet meer alleen thuis kan blijven! Ik ben bang dat hij misschien toch een beetje verlatingsangst heeft gekregen, waarschijnlijk omdat je veel thuis bent. Het beste is om hem wanneer hij blaft totaal te negeren totdat hij weer rustig is. Wanneer hij dan uiteindelijk gestopt is met blaffen beloon je hem met bijvoorbeeld iets lekkers of lieve woordjes. Het zal in het begin heel lastig zijn, maar dat is de enige oplossing. Als het blaffen dan onder controle is, kun je het weggaan gaan trainen.

Jij bent veel aanwezig thuis en waarschijnlijk geef je hem dan toch onbewust (veel) aandacht. Hij loopt waarschijnlijk ook veel achter je aan in huis, klopt dat? Hij moet eigenlijk gaan leren dat hij op zijn plek moet blijven, niet altijd maar aandacht krijgt en dat zijn wereld niet meteen instort wanneer het baasje weggaat. Dus ga daar eerst mee oefenen: doe hem in de bench (deur open), geef hem wat lekkers en bemoei je daarna helemaal niet meer met hem! Tobi moet leren dat de bench leuk is, dus geef hem daar zijn eten, snoepjes en leg zijn knuffels daar. Pas als hij uit zichzelf in de bench gaat liggen (zijn veilige plekje) kun je het deurtje dichtdoen. Ook niet direct uren, maar begin met een paar minuten en dan opbouwen.

Als Tobi uiteindelijk rustig in de (gesloten) bench ligt, ga je zonder iets te zeggen de deur uit, ongeveer 1 minuut. En misschien is dat al te lang, dan gaat je korter de deur uit. Heel belangrijk: je geeft hem geen aandacht bij het weggaan en het terugkomen! Gaat dit goed, dan bouw je dit heel erg langzaam op. Wees ook hier weer variabel in de tijd dat je weggaat en terugkomt, maar ga niet van 2 minuten naar 10 minuten. Zorg dat hij niet de fout in gaat. Dan kun je namelijk weer opnieuw beginnen. Belangrijk is ook, dat je wanneer je (als je thuiskomt) buiten al hoort dat Tobi binnen blaft, niet naar binnen gaat. Je gaat pas naar binnen als hij (al is het maar even) gestopt is met blaffen! En bij binnenkomst geen aandacht geven, door bijvoorbeeld door te lopen naar een andere kamer. Wanneer hij dan uiteindelijk rustig is kun je hem uiteraard gaan begroeten. Wat misschien ook nog mee kan helpen is de radio aanlaten als je weggaat, dat doe ik zelf ook altijd!

Veel succes, ik hoop dat het helpt! - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Logo JPEG SK.JPG

Reacties

Gerelateerde artikelen

1