Max en Luna Max en Luna
Menu

Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

Finse Lappenhond
Finse Lappenhond Finse Lappenhond

Karakter

Waaks, drijven, aanhankelijk en fel

Formaat

Groot

Gewicht

10-20

Vachttype

Langharig

Beweging

Actief

Overig

Geschikt met kinderen, geschikt met andere honden en geschikt met katten

Herkomst

Finland

Informatie

De Suomenlapinkoira of Finse Lappenhond is een ras dat afkomstig is uit Finland. Ze zijn verwant aan de Zweedse lappenhond. Dit ras is bestand tegen flinke kou. Ze worden ingezet als schapenhoeders, maar ook als waakhonden en erfhonden. De Finse Lappenhond staat bekend om het hoeden van schapen, maar het zijn ook goede waakhonden. Ze zorgen er voor dat er niemand op het erf komt, ideaal als je dus wat te bewaken hebt want dit ras schrikt schrikt vreemde mensen wel af. De Finse Lappenhond kan namelijk flink tekeer gaan. De honden zijn niet zo groot, maar wel erg harig. Vachtverzorging is daarom wel van groot belang bij dit ras. De Finse Lappenhond moest van oorsprong behoorlijk zelfstandig zijn en die eigenschap heeft hij nog steeds; voor een huishond kan dat vaak lastig zijn. Daarom is het raadzaam zo vroeg mogelijk met een puppiecursus te beginnen en te zorgen voor een consequente opvoeding. De Finse lappenhond is dan een lieve huishond maar moet wel de nodige energie kwijt kunnen. Het is een lieve, aanhankelijke waker, die dol op verschillende vormen van hondensport is en geen agressie kent.

Karakter

Het karakter van de Suomenlapinkoira of Finse Lappenhond is goed, ze zijn lief voor mens en dier. Maar ze kunnen ook goed afschrikken. Het zijn goede erfhonden en waakhonden. Ze blaffen flink en kunnen de boel goed beschermen, ook kunnen ze goed de schapen hoeden. Het zijn daarom honden met verschillende karakters, maar ook goed te houden als gezelschapshond als zij hun energie maar kwijt kunnen.

Opvoeding en Gedrag

De Finse Lappenhond leert het makkelijkste als je hem spelenderwijs en met zachte hand opvoedt. De Finse Lappenhond kan goed met kinderen en andere huisdieren vinden.

Soort vacht

De Finse Lappenhond heeft een langharige vacht. Alle kleuren zijn toegestaan hoofdkleur moet overheersen, meest voorkomend is zwart met tan of zilvergrijs.

Beweging

Het hoeden zit er bij de Finse Lappenhond echt in, veel bewegen is daarom voor de Suomenlapinkoira of Finse lappenhond zeker van belang.

Verzorging

De vacht van de Finse Lappenhond is redelijk lang, borstelen wordt daarom wel aangeraden zeker als zij veel buiten zijn en in de rui zijn.

Link Rasvereniging (en)

Finse Lappenhonden Vereniging Nederland

Vrienden met een Finse Lappenhond

Reacties

Andere rassen

1