Max en Luna Max en Luna
Menu

5 dingen die je moet weten voordat je een hond uit het buitenland adopteert

5 dingen die je moet weten voordat je een hond uit het buitenland adopteert

5 dingen die je moet weten voordat je een hond uit het buitenland adopteert

Wil jij een hond een beter thuis geven door middel van een adoptie? Dan kan het zijn dat je gaat kijken naar een leuke hond over de grens. In Europa zijn veel adoptie organisaties actief die vanuit heel Europa overvliegen naar Nederland. Help een Hond is bijvoorbeeld zo'n organisatie.

Als je een hond adopteert uit het buitenland is het lastig om precies te weten wat je nieuwe hond heeft meegemaakt. Eenmaal in Nederland weet je pas hoe een hond precies in de omgang is. Als adoptant zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten voordat je een hond uit het buitenland adopteert. Lees dit artikel om ervoor te zorgen dat je de juiste hond uitzoekt en dat je voorbereid bent op zijn of haar komst in Nederland.

Kijk naar het karakter van de hond

Veel mensen kiezen een hond die er leuk en lief uitziet. Op het uiterlijk wordt dan een hond uitgekozen. Dat is niet de beste manier om een hond te adopteren die perfect bij jouw leven past. Vraag aan het asiel waar de hond(en) zit(ten) om een karakteromschrijving. Vraag in de beschrijving om de volgende onderdelen:

  • Omgang met teefjes
  • Omgang met reuen
  • Omgang met kinderen
  • Omgang met katten
  • Omgang met mannen
  • Activiteitsniveau
  • Baknijd
  • Castratie/sterilisatie

Op basis van de karakteromschrijving kun je bepalen of de hond bij jouw levenssituatie past. Een hele actieve hond als je zelf slecht ter been bent is geen goede match. Een hond die wat angstig is adopteren terwijl je jonge kinderen hebt is ook geen goede match. Als je geen voorkeur hebt voor een bepaalde hond is het handig om een omschrijving van jouw leven te sturen. De meeste stichtingen en shelters hebben gedragstherapeuten in dienst die goed kunnen inschatten welke hond het beste bij je past.

Op naar de dierenarts

We raden je aan om, voordat je de hond naar Nederland haalt, te vragen om bloedtests. Hierdoor weet je de bloedwaarden van je hond en deze kan je alvast doorsturen naar je dierenarts. In het zuiden van Europa komen ziektes zoals leishmania en babesia veel voor. Deze ziektes zijn te behandelen, maar de behandeling kost wel extra geld. Natuurlijk kun je nog steeds een hond adopteren met leishmania, je moet dan wel rekening met extra kosten voor medicatie.

Zodra de hond in Nederland is, is het handig om je dierenarts in te lichten. Ga niet gelijk op dag 1 met je hond naar de dierenarts. Hij of zij heeft al genoeg stress gehad. Wacht totdat je hond zich op zijn gemak begint te voelen in je huis. Laat dan bloed afnemen en laat je hond onderzoeken. Vraag hierbij gelijk om een ontworm behandeling!

Het belangrijkste als je hond in Nederland is aangekomen?

Dubbel aanlijnen! De lange reis met de bus of het vliegtuig eist heel wat van een dier. Zodra je hond in Nederland is aangekomen is het dan ook het allerbelangrijkste om de hond meteen dubbel aan te lijnen. Dubbel aanlijnen doe je door middel van een goede halsband in combinatie met een goed zittend harnas én twee stevige riemen.

Mocht je hond schrikken, dan kan deze niet zomaar wegrennen of uit zijn halsband glippen. Zeker in de eerste maand zal je hond moeten wennen aan buiten lopen en misschien wel aan het vervoer. We raden je aan om de eerste maand je hond altijd dubbel aan te lijnen als je naar buiten gaat. Bange honden zijn heel moeilijk te vangen. Helaas zijn er elk jaar weer adoptie honden die in de eerste week bij hun nieuwe baasje ontsnappen. Voorkom dit met het dubbel aanlijnen.

Meld de hond aan bij de NDG

Alle goede stichtingen en shelters castreren/steriliseren hun dieren en voorzien ze van een chip voordat ze op transport naar Nederland worden gestuurd. Zodra je hond in Nederland is aangekomen is het dan ook handig als het chipnummer wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Rent je hond weg? Bij een asiel of dierenarts kan makkelijk achterhaald worden dat jij de eigenaar bent van deze hond. Hierdoor heb je heel snel je hond weer terug.

Wees geduldig!

Als een hond in Nederland aankomt is het belangrijkste om geduldig te zijn en rustig om te gaan met je hond. Gelijk gaan gillen van blijdschap zorgt ervoor dat een hond na zijn lange reis onvoorspelbaar gedrag kan vertonen. De hond moet wennen aan de nieuwe omgeving en dit kan een tijdje duren.

Laat in de eerste twee weken nooit je hond zomaar uren alleen thuis. Alleen thuis zijn is een proces dat je langzaam op moet bouwen. Neem hier de tijd voor. Laat je hond eerst een kwartiertje alleen en bouw het langzaam op naar een paar uur.

Het gedrag van een hond in een shelter is vaak anders dan bij jou thuis. Een hond die is opgegroeid op de straat of in een shelter is gewend aan veel honden om zich heen en een vaste groep vrijwilligers. Het kan dan ook een paar maanden duren voordat een hond zich helemaal thuis voelt in jouw huis en bij jouw andere honden.

Na het lezen van dit artikel weet je de belangrijkste punten over de adoptie van een hond uit het buitenland. Wil je meer weten over het kiezen van een nieuwe hond? Lees dan meer van onze artikelen.

Reacties

Gerelateerde artikelen

1